Gastro izložba "Bajkoviti okusi Međimurja 2011."

Gastro_izloba_2011U organizaciji Udruženja ugostitelja Međimurja i uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije u Restoranu “Međimurski dvori” u Lopatincu je 15.travnja 2011. održana četvrta po redu Gastro izložba “Bajkoviti okusi Međimurja”.

Desetak renomiranih međimurskih ugostitelja predstavilo je ponudu tradicionalnih međimurskih jela u izvornim oblicima, ali i u izdanjima prilagođenima zahtjevima suvremene gastronomije. Splet bajkovitih okusa i mirisa međimurske kuhinje širio se od mesa z tiblice, tutoša i cvirki, pretepene, prežgane i juhe od fazana z kuruznim žličnjakima, temfanog zajca z kuruznim žgancima, kotleta v rečici z kalapajsanim kalamperom, kučta v poculici, trganci, šiškrlini i gambaloci, rolane pisane pečenke z hajdinskom kašom i belim žgancima, odojka, smuđa i pečenih prepelica …. do vrlo kreativnih jela od divljači, primjerice jelenovih medaljona u omotu od špeka sa prženim lukom, srnećih roladica punjenih sirom i brusnicama u umaku od vina i špikanog vepra na međimurski.

Gastronomsku ponudu zaokružili su domaći kolači : međimurska gibanica, štrukli s tikvama, makom, sirom i jabukama, cvirkovi kolači, kuruzna zlevanjka, priločka gibanica, buhtli, orehnjača; vrhunska međimurska vina i likeri i rakije.


 

Na izložbi međimurskih tradicijskih jela predstavili su se Pansion “Ilonka” iz Murskog Središća; Gradska kavana “Lovac” iz Preloga; Restoran “Kristal” iz Čakovca; Restoran “Međimurski dvori” iz Lopatinca, Restoran «Lovački dvori» iz Čakovca, Restoran «Prepelica» iz Otoka, Hotel «Park» iz Čakovca i Kavana «Argentina» iz Kuršanca. Ugostiteljima se izborom tradicionalnih međimurskih kolača pridružila i Radionica kolača Monika iz Ivanovca, degustirala su se vina Društva vinogradara i vinara Međimurja «Hortus Croatiae» i likeri i rakije «Myrtillus» iz Šenkovca, a svoje umijeće su pokazale i mlade ugostiteljske snage, učenici Srednje škole Prelog.

Pohvale domaćinima za profesionalizam u prezentaciji i izvrsnu organizaciju manifestacije pristizale su sa svih strana. Sasvim je sigurno da se želja Dragice Horvat, predsjednice Udruženja ugostitelja Međimurja (izrečena na prvoj Gastro izložbi prije četiri godine) da ovo druženje s godinama postane spoj tradicionalnih i suvremenih vrijednosti ostvaruje i međimurski tradicijski specijaliteti pronalaze mjesto i na stolovima gurmana diljem naše domovine.

Svoje oduševljenje viđenim, te visokom razinom kvalitete prikazane ponude međimurskih ugostitelja nije krio ni poznati vrhunski hrvatski gastronom Slavko Večerić, koji je komentirao pripremljene delicije.