Sukladno Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, do 01. siječnja 2009., trebalo je poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s načelima HACCP sustava. Na temelju rezultata službenih kontrola Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, tijekom 2010. i 2011. godine utvrđeno je da je samo cca 50% subjekata u poslovanju s hranom ispunilo obveze iz članka 51. Zakona o hrani, iako je primjerice Hrvatska obrtnička komora još 2009. godine izdala Vodič dobre higijenske prakse za ugostiteljstvo, koji je bio od velike pomoći ugostiteljima u svladavanju nepoznanica i uvođenju HACCP sustava. Ovih je dana u Rijeci predstavljen Vodič dobre higijenske prakse za pekarstvo, kojeg su zajednički izradile Hrvatska obrtnička komora i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. I ovaj vodič je pozitivno ocijenjen od resornog ministarstva, te se smatra nacionalnim vodičem u sektoru pekarstva. Što zapravo znači da se sve što piše u vodiču treba implementirati u vlastitom objektu.