16. obljetnica OK Međimurske županije: Ludviku Lukmanu statua "Obrtnik Međimurja"


Ludvik_LukmanSvečanom proslavom u petak, 10. prosinca u Sheierovoj zgradi u Čakovcu, Obrtnička komora Međimurske županije obilježila je 16 godina svog utemeljenja.

Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Slavko Faltak tom se prilikom osvrnuo i na aktualno stanje obrtništva u Međimurju, koje je u sve većim problemima.

"Svečana je prigoda i sam sam sebi obećao da neću mnogo govoriti o ogromnim problemima koji i dalje muče obrtnike i zato ću o tome samo reći da nam je danas još teže nego nam je bilo u protekle dvije godine, kada nam je bilo izuzetno teško. Od toga više ništa ne treba reći, a uz to samo podatak da je aktivnih obrtnika krajem 2008. bilo 1.833, na kraju 2009. 1.684. (149 manje), a da ih je krajem studenog ove godine 1.605 (još 79 manje). Dovoljno za donošenje zaključaka"- istaknuo je između ostalog predsjednik Faltak.


 

Proslava obljetnice je prilika i za isticanje pojedinaca koji su svojim radom pridonijeli razvoju, promociji i časnom zvanju obrtnika, odnosno za dodjeljivanje najviših komorskih priznanja. Tako je nagrada za životno djelo - statua "Obrtnik Međimurja", uručena Ludviku Lukmanu strojobravaru iz Čakovca, za 48 godina rada u obrtništvu - kao uglednom, uspješnom i časnom obrtniku za izuzetan doprinos u osnivanju i razvoju obrtničkih institucija, te za dugogodišnji uspješan rad na promidžbi obrtništva.

Ludvik Lukman rođen je 1938. godine u Čakovcu. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja za zanimanje strojobravar, nekoliko godina je radio u nekadašnjem "Metalcu" u Čakovcu, a nakon dobivanja diplome u Strojarskoj tehničkoj školi u Varaždinu; 1962. godine otvara svoj vlastiti obrt i nastavlja dugogodišnju obiteljsku obrtničku tradiciju.

Obrt je najprije bio usmjeren na proizvodnju metalnih dijelova, međutim, prilagođavajući se potrebama tržišta, započelo se s proizvodnjom proizvoda i poluproizvoda od plastike, odnosno lijevanjem plastike za koju alate i kalupe izrađuju sami. Nastavljajući 48-godišnju obiteljsku tradiciju, danas u Strojobravarskom obrtu rade i dvojica sinova. Ludvik Lukman nekad je bio vrlo aktivni član raznih komisija u nekadašnjem Udruženju zanatlija Općine Čakovec, a kasnije i Udruženju samostalnih privrednika Općine Čakovec. Jedan je od osnivača Zanatske zadruge "Napredak" i OSIZ-a za stambenu i poslovnu oblast samostalnih privrednika Općine Čakovec, gdje je i obnašao niz odgovornih funkcija, a aktivno je sudjelovao i u radu Zanatsko štedno kreditne zadruge Čakovec.

Plakete "Majstor godine" za postignute značajne poslovne rezultate, ostvarena tehnološka unapređenja, postignutu visoku razinu kvalitete proizvoda i usluga, za postignute visoke rezultate u poduci učenika za obrtnička zvanja dodijeljene su Vladimiru Šerceru - pekaru iz Goričana, Kristijanu Štamparu - strojobravaru iz Preloga i Dragici Horvat - ugostiteljici iz Otoka kraj Preloga.

Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava uručene su Zlatku Glavini - proizvođaču kapa i šešira iz Preloga, Marijanu Goricaju -soboslikaru-ličiocu iz Nedelišća, Valentinu Vražiću -bačvaru iz Donjeg Kraljevca, Miji Turku -ugostitelju iz Sivice i Dušanki Špicer -frizerki iz Čakovca.

Na svečanoj proslavi uručena su i priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva, obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu.

Priznanja su dobili Stjepan Serec - stolar iz Nedelišća, Željko Ljubojević - trgovac iz Nedelišća, Nadica Lukša - frizerka iz Donjeg Vidovca, Mario Hunjadi - serviser kućanskih aparata iz Svete Marije, Darko Zamuda -stolar iz Gornjeg Hrašćana, Dragutin Branilović - strojobravar iz Čakovca, Branko Srpak - zidar iz Murskog Središća, Franjo Novak - tekstilac iz Slemenica, Damir Obadić - soboslikar iz Čakovca, Ivan Novak - prijevoznik iz Nedelišća, Dušan Sraka - trgovac iz Otoka, Rajko Pomor - sitotiskar iz Čakovca, Ladislav Mlinarić - serviser plamenika iz Nedelišća, Franjo Božak - trgovac iz Strahoninca, Miodrag Novosel -serviser kućanskih aparata iz Čakovca, Renata Vrbanec - galanteristkinja iz Strahoninca, Željko Vidović - fotograf iz Čakovca, Katarina Labazan - trgovkinja iz Mihovljana, Radoslav Kljajić - trgovac iz Nedelišća, Vesna Kljajić - trgovkinja iz Nedelišća, Alojz Kuharić - taksist iz Čakovca, Stjepan Vrhar - metalac iz Čakovca, Božidar Horvat - serviser vatrogasnih aparata iz Knezovca, Verica Nestić - trgovkinja iz Preloga, Franjo Krištofić - brusač iz Zebanec Sela, Goran Žbulj - prerađivač čaja i kave iz Čakovca, Vlado Sokač - ugostitelj iz Podturna, Miljenka Matjašec - medičarka iz Čakovca, Marija Bistrović - ugostiteljica iz Frkanovca, Hisni Derviši - ugostitelj iz Domašinca, Vera Antolović - trkovkinja iz Vratišinca, Vladimir Naranđa - prijevoznik iz Hodošana, Mladen Bratinščak - građevinar iz Savske Vesi, Ruža Rusak - vlasnica stolarskog obrta iz Donje Dubrave, Ivan Trupković - cvjećar iz Šenkovca, Karmen Kiš - trgovkinja iz Preloga, Štefanija Novaković- trgovkinja iz Ivanovca, Prenk Kuqi - pekar iz Čakovca i Sanja Horvat - tekstilka iz Strahoninca.

Međimurskim obrtnicima je njihov dan u ime Međimurske županije čestitao zamjenik župana Anđelko Horvat, a u ime Grada Čakovca, zamjenik gradonačelnika Zoran Vidović.

Čestitkama su se pridružile i kolege i prijatelji iz prijateljskih područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika.