Nova generacija majstorica i majstora preuzela svoje majstorske diplome

MI - svibanj 2023 - malaObrtnička komora Međimurja održala je svečanost povodom novog ciklusa dodjele majstorskih diploma. Podijeljene su 52 diplome za 50 kandidata i to iz sedam hrvatskih županija te za dva kandidata iz Njemačke i jednog iz Austrije. Uz Međimursku županiju iz koje dolazi 30 kandidata, novi majstori iz 18 strukovnih područja još su iz Varaždinske, Istarske, Krapinsko-zagorske, Virovitičko-podravske, Zagrebačke i Karlovačke županije.
Diplome kandidatima uručili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik županijske Obrtničke komore Dražen Novak i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec.
Međimurska Komora majstorske ispite organizira od 1996. godine i do sada je položeno 864 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Župan Međimurske županije Matija Posavec čestitao je novim majstorima poželjevši im uspjeh u daljnjem radu, otkrivši pritom da na području Međimurja posluje više od 1570 obrta, što je primjer kvalitetnog ulaganja u najvažniju granu gospodarstva.

– Ključno je da imate osigurana radna mjesta i poslovnu motivaciju, a stjecanje majstorskih diploma uspjeh je i Međimurske županije jer želimo razvijati dobre uvjete za razvoj obrtništva i gospodarstva. Neke od mjera koje provodimo i s kojima nastavljamo su sufinanciranje stipendija za deficitarna zanimanja u suradnji s Obrtničkom komorom kao i nastupa obrtnika na obrtničkim sajmovima – istaknuo je župan Matija Posavec.

– Titula majstora dokaz je stručnosti i kvalitete te vam pruža veće mogućnosti na radnom mjestu, otvaranju obrta kao i u stjecanju funkcije mentora – dodao je predsjednik međimurske Obrtničke komore Dražen Novak.

Majstorske diplome autolakirera primili su Zvonko Hižman i Mario Novak, za automehaničara Nikola Zadravec, a diplome za auto servisera Damjan Kutnjak, Mihael Pokrivač, Matteo Rašić, Sandro Šipek, Darko Debelec, Leon Kalamari, Alen Kontrec, Mario Kozjak, Bojan Lovrek, Mario Otorepec, Stjepan Poljak, Branimir Rojko, Dominik Vrtarić i Ivan Zrinić. Majstori bravari postali su Denis Ivković, Branko Pongrac, Vladimir Ristić, Danijel Sačer i Kristijan Švenda koji ima i majstorsku diplomu tokara.

Tomica Golec primio je također diplomu za majstora tokara, a Robert Škobić majstorsku diplomu dimnjačara. Majstori elektroinstalateri su Božidar Jambrović, Dragutin Jug i Marko Vincetić, a elektromehaničar Neven Palačić. Majstorice očne optičarke su Natalija Maček i Renata Behin, pedikerka je Sandra Bubanić, a plinoinstalateri Tomislav Andrašec, Kristijan Burjek, Nenad Perčić i Tomislav Kučar koji je primio i majstorsku diplomu za vodoinstalatera.
Soboslikari ličioci su Davor Jambrović i Marko Vasić, a stolar Antonio Zoka. Majstorske diplome primili su i Marino Calvi, Ivan Triplat, Robert Hrg i Mladen Levanić za strojobravare, zatim Josip Bijak, Karolina Kirinčić i Krešimir Šincek za tapetare te Dragomir Kolačko, Marko Križanec i Siniša Posavec za tesare, dok su Ivan Bračić i Mario Horvat primili diplome za vodoinstalatere, instalatere grijanja i klimatizacije.

Galerija fotografija