Nastavak suradnje strukovnih škola i Obrtničke komore Međimurske županije

Sastanak s ravnateljima -malaPripreme za novu školsku godinu započele su na više razina. Provodi se promocija škola i zanimanja, održavaju dani otvorenih vrata, poslodavci privlače naučnike preko društvenih mreža, brošura i promotivnih plakata. O upisima se razgovaralo i na sastanku održanom 19.04.2023. koji je inicirala Obrtnička komora Međimurske županije, a na kojem su ravnatelji čakovečkih Tehničke i Graditeljske škole te Srednje škole Prelog predsjednika i djelatnike Stručne službe Obrtničke komore Međimurske županije upoznali s aktualnostima i planovima za slijedeću školsku godinu.

U uvodnom obraćanju, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak je istaknuo važnost povezivanja i suradnje strukovnih škola sa obrtnicima i poduzetnicima. Porazna je činjenica da unatoč velikom porastu ugleda obrtničkih zanimanja, rastu plaća i sve boljim uvjetima rada, još uvijek postoji veliki raskorak između zanimanja za koja se djeca najviše školuju i potražnje na tržištu, te se još uvijek velik broj učenika uporno školuje za zanimanja za koja znaju da će imati poteškoće u pronalasku radnog mjesta u struci, naglasio je predsjednik Novak.

I prisutni ravnatelji strukovnih škola su se složili kako strukovno obrazovanje nikako ne bi smio biti drugorazredni izbor. Ulažu se veliki napori u animiranje djece, ali i roditelja koji imaju najveći utjecaj na dijete pri izboru budućeg zanimanja, no interesa za najdeficitarnija zanimanja nema.

Obrtnička komora Međimurske županije se vrlo brzo prilagođava trenutnom stanju na terenu, istaknula je stručna suradnica za obrazovanje Obrtničke komore Međimurske županije Marijana Haman, te dodala da se pravovremeno licencirao dovoljan broj radionica u obrtima i trgovačkim društvima te su stvoreni preduvjeti za uspješno obavljanje praktične nastave.