Jesu li kažnjavanja obrtnika opravdana? – reakcija Obrtničke komore Međimurske županije na pojačane inspekcijske nadzore

Dražen Novak - 2022I međimurski obrtnici su se našli na udaru Državnog inspektorata Republike Hrvatske koji od početka godine provodi pojačan inspekcijski nadzor poslovnih subjekata. Na terenu su tržišna, turistička i inspekcija rada, ali i djelatnici Carinske uprave. Svi oni provode pojačane nadzore zbog utvrđivanja je li došlo do porasta cijena roba i usluga uslijed uvođenja eura, odnosno kako tvrde u Državnim inspektoratu po službenoj dužnosti, kao planirane nadzore te na temelju prijave građana, kojih su od prvog dana 2023. zaprimili više od stotinu.

Iz Obrtničke komore Međimurske županije su poručili da su se obrtnici dobro pripremili za proces konverzije kune u euro i da povećanje cijena nije posljedica konverzije kune u euro, nego povećanja troškova poslovanja. Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak naglašava da je atmosfera jako loša i da se obrtnici boje neopravdanog kažnjavanja i treniranja strogoće na najmanjima. Ističe da su obrtnici neprestano pod pritiskom te da ih se stalno guši novim nametima i poskupljenjima dok drugi svoje korekcije cijena pravdaju posljedicama globalnog stanja na tržištu, bez ikakvih analiza i opravdanja i bez da Vlada represivno djeluje. U interesu svih nas obrtnika je da i dalje ostanemo cjenovno dostupni i kvalitetni. I dalje želimo pravdati dobar omjer cijene i kvalitete, ali to jedino možemo ako korigiramo cijene svojih roba i usluga, te na taj način kompenziramo barem dio povećanja ulaznih troškova. Od početka godine povećala se minimalna plaća za radnike, a na snagu je stupila i naredba o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obavezna osiguranja za 2023. što znači nove, veće troškove za sve obrtnike. Kako ćemo zadržati radnike, ako ih nećemo moći čime platiti, pita se Novak.

Zbog ozbiljnosti situacije i postupanja sukladno zakonu, organizirana je odvjetnička pravna pomoć obrtnicima u sastavljanju prigovora na izrečene kazne stoga Hrvatska obrtnička komora poziva svoje članove koji su zaprimili rješenja da se jave najbližem udruženju obrtnika ili područnoj obrtničkoj komori i dostave rješenje o kazni te inspekcijski zapisnik radi davanja punomoći za sastavljanje prigovora.