Obrtnička komora Međimurske županije o prilagodbi obrtnika novom načinu poslovanja

Dražen Novak - 2022Obrtnici su se dobro pripremili za proces konverzije kune u euro kao službene valute Republike Hrvatske. Cijeli sustav Hrvatske obrtničke komore je kroz informiranje i edukaciju, kao i pojedinačno savjetovanje, kontinuirano upoznavao obrtnike s koracima koje trebaju poduzeti, ističu u Obrtničkoj komori Međimurske županije.

„Sukladno Zakonu o uvođenju eura kao službene valute obrtnici su se kao i svi poduzetnici pripremali u skladu s propisanim datumima i važećim odredbama. Svatko zna da mora prilagoditi svoja programska rješenja za dvojno iskazivanje cijena od izdavanja računa do obračuna plaća i financijskih izvještaja. Ključno za sve obrtnike je da ni na koji način ne smiju zakinuti korisnike svojih roba i usluga, niti zaposlenike", naglašava predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak.

Najsloženije razdoblje od dva tjedna dvojnog optjecaja tijekom kojeg su svi obrti koji posluju s gotovinom dodatno preuzeli i ulogu mjenjačnica uskoro završava. Koristimo priliku da zahvalimo svim onim potrošačima koji su bili strpljivi i imali razumijevanja pri preračunavanju iznosa u dvjema valutama i početnom nesnalaženju u korištenju novih kovanica.

Obrtnička komora Međimurske županije cijeni dosad poduzete mjere Vlade Republike Hrvatske za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata, ali pravila tržišnog poslovanja su neumoljiva, pa se povećanje cijena uslijed stalnog povećanja ulaznih troškova ne može ni izbjeći, ni zanemariti, a ovisi o okolnostima poslovanja svakog obrtnika pojedinačno.

U pogledu preračunavanja i dvojnog iskazivanja cijena pravila su jasna i sigurni smo da je većina obrtnika tako i postupila. Ako je kod nekih obrtnika došlo do korekcije cijena, to sasvim sigurno nije posljedica konverzije kune u euro, nego iz drugih opravdanih razloga odnosno povećanja troškova poslovanja, smatraju u Obrtničkoj komori Međimurske županije, te pozivaju svoje članove koji su eventualno iz neznanja zaokružili cijene na više da to isprave i tako izbjegnu moguće sankcije.