Ceh graditeljstva o nacrtu novog pravilnika o licenciranju

Na sjednici Ceha graditeljstva Hrvatske obrtničke komore (HOK), održanoj u petak, 13.veljače 2009., članovi ceha iznijeli su svoja mišljenja i primjedbe na nacrt novog Pravilnika o suglasnosti za započinjanje obavljanja djelatnosti građenja, tzv. licenciranju.

Ceh graditeljstva zatražit će, da se od građevinskih tvrtki koje podnesu zahtjev za dobivanje licence, traži da dokažu adekvatnu tehničku opremljenost, sukladno kategoriji za koju traže licencu, na način da u svom vlasništvu imaju najmanje 50 posto minimalno potrebne opreme za izvođenje pojedinog građevinskog rada. Time bi se onemogućilo da licence za gradnju dobiju tzv. građevinske tvrtke, kojima građenje nije temeljna djelatnost.

Hrvatska obrtnička komora zatražit će i da članovi Ceha graditeljstva HOK-a ponovno uđu u povjerenstva za dodjelu suglasnosti, a ne da odluke o licencama donose djelatnici Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kako je propisano novim Zakonom o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji (NN 152/08).

Ceh će uputiti ministarstvu popis još nekih radova za koje prema mišljenju obrtnika građevinara, ne bi trebala suglasnost, te popis radova za koje smatraju da trebaju ući u kategoriju manje složenih radova