Ceh trgovine o Nacrtu prijedloga o zaštiti potrošača

trgovina_3Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore na telefonskoj sjednici 22. siječnja razmatrao je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti potrošača, za koji je Ministarstvo gospodarstva otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić rekao je da su novost u Nacrtu prijedloga zakona odredbe koje reguliraju posebne oblike prodaje (sezonsko sniženje, rasprodaja, akcija) i odredbe kojima se reguliraju ugovori o radu na daljinu i izvan prostorija.

Naime, u članku 20. Nacrta stoji da se sezonska sniženja mogu odvijati samo dva puta godišnje, i to od 1. do 15 siječnja te 1. do 15. srpnja. U Cehu smatraju da ograničenje na ta dva razdoblja nikako ne može biti prihvatljivo za različite poslovne djelatnosti. Primjerice, ljetno sniženje za prodaju klima uređaja nikako ne može biti početkom srpnja.

 

Smatraju i da je rok od samo 5 dana za odgovor potrošaču na prigovor prekratak, te traže da ostane kao i dosad 15 dana. Traže i da se isključi obveza obračuna kamata za slučaj da potrošač odustane u roku od 14 dana od ugovora sklopljenog na daljinu ili izvan prostora trgovca (čl. 77), kao i obveza plaćanja kamata potrošaču za primljeni predujam,  ako isporuka traje dulje od mjesec dana.

Ceh trgovine HOK-a okuplja oko 12 tisuća članova i mahom su to male trgovine, stoga je općenita  primjedba Ceha na Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti potrošača da se nije vodilo računa o tome da male trgovine kao mikro subjekti posluju u sasvim drugačijim uvjetima u odnosu na velike trgovine. Mali trgovci neće biti uvijek u mogućnosti ispoštovati sve zakonske obveze, a visoki iznosi kazni u slučaju nepoštivanja propisa mogli bi ih stajati zatvaranja obrta.