Frizeri u rukavicama

Boris_Lukovnjak_u_BerlinuKožne bolesti uzrokovane radom danas su najčešće profesionalne bolesti u razvijenim zemljama. Njihovo rano prepoznavanje i uvođenje mjera prevencije mogu značajno smanjiti njihovu pojavu. Projektom „Safehair 2.0“ Universität Osnabrück iz Njemačke, u suradnji s European Employee and Employeer Associations Coiffure EU i Uni Europa Hair & Beauty Global Union želi se poboljšati zdravlje i sigurnost na radu europskih frizera, s naglaskom na brigu kože i izloženost raznim preparatima. Upravo ovo je bila i središnja tema skupa koji se od 29.02.-02.03.2012. održavao u Berlinu na kojem su predstavnici trinaest europskih država raspravljali i o uvođenju mjera za zaštitu kože na europskoj razini, odnosno o vrednovanju zdravlja kože i mjerama za njenu zaštitu na radnom mjestu.

 

 

Hrvatsku su predstavljali dr. Jelena Macan iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada u Zagrebu i Boris Lukovnjak član Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske obrtničke komore.

- Ono što frizeri za očuvanje kože svojih ruku mogu napraviti odmah, je upotrebljavati rukavice kod svih radnji s mokrom kosom, ali i u svim ostalim poslovima. Na taj način se sprječava utjecaj brojnih kontaktnih alergena kojima smo izloženi na svojem radnom mjestu, a čiji se utjecaj manifestira u obliku crvenila, svrbeža, odnosno ekcematoznih upala kože - naglašava gospodin Lukovnjak vlasnik salona Studio kose «Boris» u Čakovcu.


Skin_protection