Frizeri i kozmetičari Međimurja na udaru inspekcijskih službi

Sastanak_Ceha_frizera_i_kozmetiara_OK_Meimurske_upanijeFrizerski i kozmetički saloni Međimurske županije, posljednjih su dana pod pojačanim nadzorom inspekcijskih službi zaštite na radu. Naime, prema Zakonu o radu (NN 49/04) i frizerski i kozmetički saloni obvezni su poštivati mjere zaštite na radu koje su opisane općim odredbama Zakona o zaštiti na radu ( NN., br. 59/69, 94/96 i 114/03), odnosno obvezni su u ovlaštenoj ustanovi izraditi procjenu opasnosti, osposobiti se za obavljanje poslova zaštite na radu, odnosno osposobiti zaposlenike za rad na siguran način. Ispitane i pregledane trebaju biti električne i gromobranske instalacije, strojevi i uređaji s posebnim opasnostima i faktori radnog okoliša, te se treba osposobiti osoba za pružanje prve pomoći.

 

Obzirom da su kazne velike, a još uvijek nedovoljan broj salona poštuje sve odredbe ovog zakona, na inicijativu Ksenije Sabolić, frizerke iz Šenkovca, Ceh frizera i kozmetičara Obrtničke komore Međimurske županije, predvođen predsjednikom Borisom Lukovnjakom, u ponedjeljak, 29.ožujka 2011., održao je sastanak kojem se odazvalo više od 50% obrtnika-vlasnika frizerskih i kozmetičkih salona u Međimurskoj županiji, a na kojem se ukazalo na važnost pridržavanja navedenih propisa, kao i na obavezno vođenje evidencije repromaterijala, te sortiranje i odlaganje otpada.

 

Frizerima i kozmetičarima predstavljene su i poticajne mjere Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, odnosno projekti «Poduzetništvo žena», «Poduzetništvo mladih, početnika i osoba s invaliditetom» i «Obrazovanje za poduzetništvo».