Od ponoći su na snazi nove epidemiološke mjere

korona 2020Od ponoći su se počele primjenjivati nove epidemiološke mjere za suzbijanje covida-19, za koje je Nacionalni stožer civilne zaštite predvidio da budu na snazi idućih 14 dana. 
Uz to što se traži fizička distanca na otvorenom od metar i pol te od dva metra u zatvorenim prostorima, najnovijim mjerama u iduća dva tjedna zabranjuju se sva javna okupljanja s više od 50 osoba. Na vjenčanjima može biti do 30 ljudi, kao i na sprovodima, a na privatnim okupljanjima ne više od 15 osoba. Svadbe se mogu održavati do 24 sata, a ostala okupljanja do 22 sata. Okupljanja u ugostiteljskim objektima mogu se održavati najdulje do kraja njihova radnog vremena, što propisuje lokalna samouprava. Zabranjuje se i prisustvovanje publike sportskim događajima.Osim u zatvorenim prostorima, od danas je obvezno nošenje maski i na otvorenom ako se ne može održavati razmak od najmanje metar i pol. Zbog Svih svetih i činjenice da se očekuje veći broj ljudi koji će posjetiti grobove svojih najmilijih, propisuje se nošenje maski tijekom tih posjeta i na otvorenom.

Poslodavce se obvezuje da ne puštaju u radni prostor osobe s povišenom temperaturom, kao ni one koji imaju neki respiratorni simptom. Preporuka je da svi koji to mogu rade od kuće, da se uvede klizno radno vrijeme ili dvosmjenski rad ako je moguće.

Jedna od važnijih odluka je i ona da lokalni stožeri koji na svojem području trenutno primjenjuju blaže epidemiološke mjere moraju od ponoći primjenjivati ove restriktivnije, koje je donio Nacionalni stožer. U svrhu bržeg dolaska do kontakata zaraženih, kod dolazaka na testiranje svaka će osoba dobiti anketni listić u kojem će davati i takve podatke kako bi epidemiolozi što prije mogli kontaktirati potencijalno zaražene i odrediti mjere samoizolacije ako su potrebne.