U Prelogu održan briefing gospodarstvenika

sve na jednom mjestu u PreloguPredstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predvođeni ministrom Darkom Horvatom, u subotu su u Prelogu organizirali događanje "Sve na jednom mjestu", nastavak ciklusa informiranja građana, poduzetnika i javne uprave o njihovim pravima na unutarnjem tržištu, a održan je i briefing za gospodarstvenike "Alati za lakši pristup poslovanju na tržištu EU". Stručnjaci Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavili su mogućnosti različitih instrumenata unutarnjega tržišta koji su besplatni i na usluzi građanima i poduzetnicima te povezani s javnom upravom.

Građanima su dane informacije o potrošačkim pravima, a poduzetnici su informirani o slobodnijem prekograničnom pristupu tržištu usluga u nizu djelatnosti, stavljanju proizvoda na tržišta drugih država članica EU-a, sprečavanju prepreka za proizvode te pružanja usluga informacijskog društva i digitalnom gospodarstvu.

Uvodno se prisutnima obratila mr.sc. Ivana Soić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, predstavivši portal "Sve za potrošača" te naglasila kako se putem tog sučelja može dobiti niz odgovora na aktualna pitanja iz te problematike. Također je i naglasila važnost ovakvih gospodarskih druženja.

O digitalnom poslovanju i internet trgovinama govorio je Matija Maček, iz Službe za digitalnu ekonomiju. O aktualnostima u primjeni e-računa izlagao je Josip Rimac, Služba za digitalnu ekonomiju. Uspješno poslovanje uz zaštitu prava potrošača bila je tema Đeme Bartulović, iz Služba za politiku zaštite potrošača.

O Pravilima prekogranične trgovine i geoblokiranju govorila je Danijela Marković Krstić, Služba za politiku zaštite potrošača, iz Europskog potrošačkog centra; a o Lakšem pristup unutarnjem tržištu EU – JKT, Daniel Hinšt, Služba za usluge i Centar unutarnjeg tržišta.

Sprječavanje barijera na unutarnjem tržištu – TRIS, bila je tema Dubravke Drinovac, Služba za robe i centar SOLVIT; a sve informacije o tehničkim propisima za stavljanje roba na tržište EU – PCP dala je u svom izlaganju Tajana Vrban, Služba za robe i centar SOLVIT.

O pomoći građanima i gospodarstvenicima na unutarnjem tržištu EU – SOLVIT, govorila je Neda Bedenko, Služba za robe i centar SOLVIT; a izlaganje Jednim klikom do Europe – CUT imala je Iva Dodig, iz Službe za usluge i Centar unutarnjeg tržišta. Sve informacije o mjeriteljstvu, plemenitim kovinama i homologaciji motornih vozila dao je Trpimir Župić iz Državnog zavoda za mjeriteljstvo; a "Akreditacija u funkciji povjerenja" bila je tema Tihomira Babića, ravnatelja Hrvatske akreditacijske agencije. O normama i unutarnjem tržištu EU-a govorila je Ana Marija Boljanović, Hrvatski zavod za norme.

Na samom kraju ovog gospodarskog druženja, nazočnima su se obratili i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.