Oprez!!!! Nova prijevara kruži internetom

direktorska prevaraU proteklih nekoliko mjeseci na području Hrvatske pojavio se novi oblik prevare putem poruka elektroničke pošte. Prevara je usmjerena na građane, računovodstvene urede trgovačkih društava, tijela državne vlasti i pravnih osoba s javnim ovlastima, s ciljem krađe financijskih sredstava.

CEO (Chief Executive Officer) prevara ili takozvana "direktorska prevara" događa se kada je zaposlenik ovlašten za provođenja plaćanja prevaren na način da plati lažni račun ili provede neovlašteni prijenos s računa tvrtke.
Počinitelj potencijalnim žrtvama šalje elektroničku poštu predstavljajući se kao direktor ili član uprave trgovačkog društva.

"Ovom prilikom građanima skrećemo pažnju da ne nasjedaju na ovaj oblik prijevare te da, ukoliko i zaprime elektronsku poštu od njima poznate osobe, u kojima ih ta osoba (poznanik) moli da se hitno uplati novac, obavezno telefonski ili na bilo koji drugi način (izuzev elektroničkom poštom), kontaktiraju pošiljatelja elektroničke pošte i provjere je li im baš on poslao poštu, kako ne bi postali žrtva. Ukoliko slučajno zaprimite takvu elektroničku poštu, obavijestite najbližu policijsku postaju", poručili su iz policije.