Učenici Osnovne škole Nedelišće posjetili 3. Zagrebački obrtnički sajam

Učenici OŠ Nedelišće u ZagrebuU pratnji učiteljica Kristine Horvat i Željke Pavlic-Bedić, 26. travnja 2018. godine, četrdesetak učenika sedmih i osmih razreda Osnovne škole Nedelišće, zainteresiranih za neka od obrtničkih zanimanja, posjetili su 3. Zagrebački obrtnički sajam koji se održavao na Zagrebačkom velesajmu.

Sajam je organizirala Obrtnička komora Zagreb u suorganizaciji Grada Zagreba, Zagrebačke županije i Zagrebačkog velesajma i održavao se od 25. do 27. travnja 2018. godine. U nešto više od dva sata, učenici su razgledavali i upoznavali se s različitim obrtima. Svoja buduća zanimanja na zoran i kreativan način nastojali su prezentirati i učiniti što zanimljivijima i poželjnijima izlagači te učenici polaznici srednjih strukovnih škola. Bilo je tu zanimanja poput limara, krovopokrivača, zidara, keramičara, kuhara koja su danas izuzetno tražena, a interes za upise sve je manji. Zanimanja poput zlatara i klobučara sve su rjeđa, a svjedoci smo da je ručni rad sve više tražen i cijenjen jer se ljudi malo pomalo vraćaju istinskim vrijednostima, a ne brzoj i masovnoj proizvodnji bez duše.

Za djevojke, osobito zanimljiva bila su zanimanja cvjećar, frizer, kozmetičar, maser, pediker... Te su uslužne djelatnosti, u vrijeme razvoja turizma u Hrvatskoj, tražene uz gotovo svaki smještaj koji uz noćenje i obroke mora imati i ovakav tip usluge. Osim što su se i sami mogli okušati u pojedinim poslovima, učenici su mogli na pozornici vidjeti i neke vrhunske majstore svog zanata kao i učenike koji sami kreiraju cvjetne aranžmane, frizure i šminku. Moramo priznati da je uz razgledavanje sajma bilo i ugodnih isprobavanja nekih od dekorativnih usluga poput manikure i šminke.

Za vrijeme obilaska pojedinih zanimanja, učenici su mogli pitati i tako saznati sve o uvjetima upisa kao i samog školovanja. Kući su mogli ponijeti i prigodne brošures puno korisnih informacija. Vjerujemo da im je ovaj posjet bio zanimljiv i koristan poticaj za lakši odabir željenog zanimanja koje će, nadamo se, raditi s puno volje i ljubavi.

Izvor: http://os-nedelisce.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1095&mshow=290#mod_news