Soboslikari i fasaderi o školovanju naučnika

Soboslikari i GajskiNa zadnjoj sjednici Ceha graditeljstva ( Sekcije soboslikara – ličioca i Sekcije fasadera) održanoj 07.veljače 2018. godine, nazočni su između ostalog raspravljali i o jednim od najvećih problema s kojim se danas suočavaju poslodavci – nedostatku kvalitetne radne snage na tržištu rada i nezainteresiranosti mladih za upisivanje u srednje strukovne škole i školovanja za obrtnička zanimanja.

S obzirom da su se čule i kritike na račun obrazovnog sustava, Josip Gajski, nastavnik stručnih predmeta i voditelj praktične nastave u Graditeljskoj školi Čakovec ovom se prilikom osvrnuo na rad s učenicima na predavanjima u školi i na praktičnoj nastavi.
Izdvojio je problem nedostatka bilo kakvog stručnog pisanog materijala koji bi olakšao rad predavačima struke i bio izvor znanja koji bi učenici koristili tijekom školovanja kako bi što kvalitetnije usvojili znanja i vještine iz struke. To je i razlog što je gospodin Gajski nakon četrdesetogodišnjeg rada sa učenicima soboslikarima – ličiocima i sudjelovanja u planovima i programima svih dosadašnjih školskih reformi, odlučio napisati priručnik u koji će obuhvatiti sve detalje struke od klasičnih metoda rada u soboslikarsko - ličilačkoj struci do najsuvremenijih metoda rada u tekstualnom obliku i video zapisima tehnološkog procesa rada u struci, a što će biti osmišljeno i odrađeno i u digitalnom obliku. Dražen Novak, predsjednik Ceha graditeljstva Udruženja obrtnika Međimurske županije je zajedno s nazočnim soboslikarima- ličiocima i fasaderima, gospodinu Gajskom dao punu podršku, te je obećao da će se i Udruženje obrtnika Međimurske županije financijski uključiti u prvu fazu projekta. Isto tako je pozvao sve zainteresirane kolege iz struke da se uključe i pomognu u razvijanju ovog projekta kako bi i učenici, ali i kandidati na majstorskim ispitima što kvalitetnije usvojili znanja i vještine koje su neophodne za snalaženje na zahtjevnom tržištu