Fridrichu Zimprichu nagrada za životno djelo

Fridrich i Rudolf ZimprichSvečanom proslavom održanom u petak, 08.12.2017. u Čakovcu, Obrtnička komora Međimurske županije obilježila je 23. godine svog utemeljenja. Naime 9. prosinac 1994. godine posebno je značajan za međimursku komoru kada je održana osnivačka skupština i međimurski su obrtnici ponovo dobili svoju komoru, koja je ukinuta 60-tih godina prošlog stoljeća. U 23 godine rada na promicanju, zaštiti i branjenju interesa međimurskih obrtnika, mnoge aktivnosti i projekte ne bi mogli ostvariti bez lokalne zajednice, pa su stoga i ovog puta na svečanosti u zgradi Scheier povodom svog dana okupili niz partnera i prijatelja. Svečanost su svojim dolaskom uveličali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić i Davor Pleško, gradonačelnik Mursko Središća Dražen Srpak, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved, predsjednik HGK - Županijske komore Čakovec Mladen Križaić te mnogi drugi gosti i uzvanici, obrtnici i poduzetnici Međimurja.

Fridrich Zimprich, "Obrtnik Međimurja"

Nagradu za životno djelo statuu “Obrtnik Međimurja” ove godine je dobio Fridrich Zimprich iz Preloga, koji je 1987. godine  preuzeo obrt od oca Rudolfa čime je postao treća generacija stolarije Zimprich koju je osnovao njegov djed Fridrich, po kojemu je ovogodišnji dobitnik dobio ime. Za tri godine njegova stolarija će obilježiti sto godina obiteljskog obrta, a uz modernu tehnologiju proizvodi široku paletu drvenih proizvoda po mjeri i željama kupaca. Fridrichu Zimprichu stolarija nije bila prvi izbor.  Završio je srednju školu za elektroničara, upisao Fakultet elektrotehnike u Mariboru, ali je za vrijeme služenja vojnog roka, odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju i nije požalio. Njegova djela nalaze se u brojnim elitnim objektima ne samo u Hrvatskoj već i izvan granice. Posebno priznanje Obrtničke komore Međimurske županije primio je i njegov otac Rudolf Zimprich, rođen 1924. godine. Njegova specijalnost bile su drvene rolete koje su bile poznate po cijelom Međimurju.

Plaketu “Majstor godine” ove je godine dodijeljena Borisu Odrčiću, tapetaru i dekorateru iz Čakovca za visoku kvalitetu proizvoda i usluga i visoke rezultate u poduci učenika, dok su Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava dobili  Josip Gajski stručni učitelj iz Ivanovca i Dragica Domjanić, knjigovotkinja iz Čakovca. Josip Gajski 2

Na svečanoj proslavi uručena su i priznanja priznanja za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad u obrtu i razvoju obrtništva, obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu. Priznanja su dobili:  Vlado Purić, stolar, Ana Škvorc, vlasnica obrta za izradu tjestenice, Mladen Obadić, tesar, Milan Varšić, vulkanizer, Ivan Višnić, zidar, Dražen Jeđud, trgovac, Dubravko Horvat, autoelektričar, Miljenko Bali, ugostitelj, Ivan Matjačić, autoserviser, Vladimir Posavec, stolar, Zlatko Mihoković, autoprijevoznik, Stjepan Barlović, autoprijevoznik, Branko Polgar, elektromehaničar, Vlado Brumec, automehaničar, Florijan Sinković, autoprijevoznik, Vladimir Čmrlec, vulkanizer,  Stjepan Pozvek, bačvar, Marijana Kovačić, frizerka, Danijel Kraljić, automehaničar, Alojzije Jurković, stolar i Gordana Horvat, frizerka.

Povelju Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih zanimanja dobila je Dragica Domjanić, knjigovotkinja iz Čakovca, Branko Žganec, autoprijevoznik iz Murskog Središća i Anđelko Crnčec sadašnji tajnik Obrtničke komore Međimurja, dok je Zahvalnica Hrvatske obrtničke komore pripala je Boženi Taradi, vlasnici ugostiteljskog obrta iz Belice.