Novih 18 stipendista Obrtničke komore Međimurske županije

potpisivanje ugovora o stipendiranjuObrtnička komora Međimurske županije i četrnaestu godinu za redom nastavlja s programom stipendiranja učenika za deficitarna obrtnička zanimanja koji imaju prebivalište na području Međimurske županije. Nakon što je u četvrtak, 26.siječnja 2017. godine upriličeno svečano potpisivanje ugovora o stipendiranju s novih sedamnaestero učenika, ukupni broj stipendista kojima je Obrtnička komora Međimurske županije zajedno s partnerima projekta izravno na njihove račune u proteklih trinaest godina uplatila više od 2.600.000,00 kuna dostigao je brojku od 396. Jedanaestu godinu projekt prati Međimurska županija, a Grad Čakovec desetu, dok je podrška Grada Preloga ove godine izostala.

Ove godine na natječaj je pristiglo čak sto zamolbi, no financijska sredstva dostatna su samo za 18 stipendista. „U vrijeme kad smo krenuli u ovaj projekt 2003. godine malo je bilo onih koji su razmišljali da je stipendiranje obrtničkih zanimanja potrebno, a danas svakodnevno čujemo o nedostatku ovih kadrova pa je bilo očekivati da će se i druge jedinice lokalne samouprave uključiti u stipendiranje. Nažalost to su samo deklarativne podrške, a kad treba ući u stipendiranje onda izostaju konkretne odluke“ – komentirao je predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak. Podršku projektu i ove je godine dao međimurski župan Matija Posavec rekavši da moramo ulagati u deficitarna zanimanja jer su to zanimanja gdje se u ovome trenutku može najlakše pronaći radno mjesto, stoga moramo promišljati o drugačijem tržištu rada, prateći gospodarske trendove i pritom ne školovati učenike za Zavod za zapošljavanje nego za zanimanja koja su lako zapošljiva. Na župana se nadovezao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač istaknuvši važnost razvoja obrtništva i školovanja za obrtnička zanimanja.stipendisti 2016-2017

Zajedno sa svojim roditeljima ugovore o stipendiranju potpisale su učenice Gospodarske škole Čakovec, buduće obućarke Katarina Čutrura (Podturen) i Sara Baksa (Dekanovec) te krojačica Kristina Golub (Kotoriba). Iz čakovečke Tehničke škole stipendije će dobivati autoelektričari Mihael Telebuh (Podturen), Mihael Mužina (Zasadbreg), Vilim Andrlon (Kotoriba), Ljerko Varga (Cirkovljan) i Lovro Novak (Slemenice), te bravar Mateo Varga (Ivanovec). Mjesečnu stipendiju u iznosu od 600,00 kuna dobivat će i instalateri grijanja i klimatizacije iz Graditeljske škole Čakovec Daniel Lesinger (Dekanovec) i Alexander Horvat (Čakovec) i učenici Srednje škole Prelog, budući slastičari Mihael Rusak (Donja Dubrava) i Mateja Granatir (Domašinec), kuhari Denis Vrbanec (Savska Ves), Ivan Kukovec (Novo Selo Rok), Toni Jurinec (Ivanovec) i Luka Blažević (Črečan) te buduća konobarica Snježana Cmrečnjak (Sveti Marin na Muri).