Zabrana izlaganja cigareta

zabrana_izlaganja_cigaretaPrema usvojenim Izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN. 94/2013 od 22.7.2013.) trgovci, koji prodaju cigarete, imaju kratko vrijeme za prilagodbu, jer će se nove odredbe zakona početi primjenjivati od 22. rujna, dakle dva mjeseca nakon što zakon stupi na snagu.

Ovim izmjenama i dopunama, Vlada RH i dalje pooštrava smanjenje prodaje duhanskih proizvoda pa se tako zabranjuje svaka izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, što pak znači da se zabranjuje izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda na vidljivim pozicijama na prodajnim mjestima. Dosadašnjim provedbom zakona ustanovljeno je neujednačeno postupanje nadležnih državnih tijela u pogledu sankcioniranja ovakvog ponašanja, a time i dovelo do pravne nesigurnosti svih subjekata na tržištu.

Nadalje, uvodi se potpuna zabrana prodaje duhanskih proizvoda iz automata. To će, nadaju se u Ministarstvu zdravlja, koje predlaže izmjene zakona, smanjiti broj pušača među mladima, jer će teže dolaziti do cigareta, posebice maloljetnici, a smanjit će se i impulsna kupnja duhanskih proizvoda.