početna
      vijesti
      projekti
      sajmovi
      novi propisi
      obrazovanje
 
 
 
 
      galerija slika
      kontakt
      linkovi
 
 

  Obrtnička komora   Međimurja

  40000 Čakovec,
  Park Rudolfa Kropeka 1

  tel./fax. 040 312 643

  e-mail

 

 

PROJEKTI
 
19-07-2005
Pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, Leo Begović međimurskim obrtnicima prezentirao poticajne mjere kojima Vlada i resorno ministarstvo nastoje poduprijeti razvoj obrtništva i poduzetništva

Kako do bespovratnih sredstava ?

Prezentacije poticajnih mjera koje uključuju bespovratna sredstva kojima Vlada stimulira određene projekte uvijek privuku veliku pažnju poslovnih subjekata kojima je u vrijeme najrazličitijih turbulencija na tržištu ovakav oblik financijske pomoći od ogromne važnosti. Velik broj međimurskih obrtnika se u petak,15.07., okupio u dvorani Obrtničke komore Međimurske županije na prezentaciji poticajnih mjera Vlade za obrtnike proizvodnih i uslužnih djelatnosti, koju je održao pomoćnik ministra gospodarstva, rada i poduzetništva Leo Begović. Kao bivši poslovni tajnik Županijske gospodarske komore Čakovec, Begović odlično poznaje gospodarsku situaciju u Međimurskoj županiji, način razmišljanja i poslovanja međimurskih poduzetnika, no ipak, začuđen je slabim interesom, te malim brojem prijavljenih i odobrenih potpora. Detaljno objašnjavajući svaki od projekata, Begović je posebno istaknuo važnost zajedničkog nastupa obrtnika na tržištu i okupljanje u zadruge i clustere, dok je za iduću godinu najavio izradu ciljanih programa bespovratnih sredstava za proizvodna zanimanja koja generiraju otvaranje novih radnim mjesta.
Sve informacije o poticanju poduzetništva za ovu godinu možete pronaći na www.mingorp.hr (na
našoj početnoj strani desno, kliknite na banner Ministarstvo gospodarstva,rada i poduzetništva).

09-07-2004 
Ministarstvo objavilo prve javne pozive za projekte namijenjene obrtništvu

Nakon što su dugo najavljivana 42 projekta poticaja malog gospodarstva ovih je dana Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva objavilo prve javne pozive za projekte namjenjene obrtništvu. Radi se o šest programa uglavnom vezanih uz obrazovanje za obrtnička zvanja te za tradicionalne obrte.

- o tome više na:
www.hok.hr/hok/gospodarstvo/mingorp-prj2004/
www.hok.hr

 
 
09-07-2004
Ljetni upisi u srednje škole

Aktivnostima Obrtničke komore MeđimurjA do više obrtničkih zvanja

U Obrtničkoj komori Međimurja održana je 08.07.2004. godine konferencija za medije na kojoj su sudjelovali predsjednik Komore Slavko Faltak te ravnatelj TIOŠ-e Čakovec Dražen Blažeka.
Na konferenciji glavna tema je bio upis učenika u srednje škole za obrtnička zvanja, a za razliku od drugih dijelova Hrvatske možemo se pohvaliti znatno boljim upisom nego ranijih godina. To se posebno odnosi na zvanja u oblasti strojarstva gdje će biti upisan čak jedan razred više od planiranog, a to zbog velikog broja prijavljenih za zanimanja strojobravar i tokar.
Iznijeto je mišljenje da je to rezultat i projekta koji je tijekom svibnja i lipnja provodila Obrtnička komora Međimurja, a u kojemu je u 11 osnovnih škola Međimurja održana radionica s učenicima osmih razreda na kojima su obrtnici majstori praktično pokazivali što radi i proizvodi radnik s određenim obrtničkim zvanjem.
U tom projektu sudjelovali su slijedeći obrtnici: Josip Murković iz Peklenice za strojobravare i bravare, Tomo Pahek iz Čakovca za alatničare, Slavko Faltak i Vladimir Vugrinec iz Čakovca za soboslikare-ličioce, August Košutić iz Čakovca za elektroinstalatere, Ivica Kikelj iz Čakovca za stolare te Vlado Perko iz Šenkovca i Željko Šupljika iz D.Kraljevca za elektroničare-mehaničare.