Kvalitetnom suradnjom do kvalitetnih rezultata

Darko_Varga_Slavko_Faltak_Daniel_Zelko_i_Milan_Belec_sastank_CakovcuSuočeni s činjenicom da su tradicijski i umjetnički obrti izgubili bitku s gospodarskom krizom,te njihovo izumiranje nije samo fraza, nego surova realnost, u Obrtničkoj komori Međimurske županije nastoje promijeniti situaciju i afirmaciji tradicijskih i umjetničkih obrta dati novi zamah. U srijedu, 25.siječnja, organiziran je susret s predstavnicima Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljutomer, Centra DUO ( domačih in umetnostnih obrti) i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, te se razmjenom iskustava pokušalo doći do kvalitetnih rješenja kojima će se kroz buduće zajedničke aktivnosti kroz tradicijske i umjetničke obrte ne samo očuvati tradicija, nego će se i nadograditi, odnosno dati će joj se dodatna vrijednost.


Obrtnička komora Međimurske županije već dulje vrijeme upozorava na potrebu razvoja i očuvanja starih, tradicijskih obrta koji su u Međimurju gotovo izumrli. Pokušali smo im pomoći kroz razne oblike promocije, no to nije dovoljno, jer na žalost, tradicijski obrti nisu ekonomski privlačni i zato sve manje mladih pokazuje zanimanje za njih. Mi to želimo promijeniti. Jasno nam je da su podrška lokalne vlasti, kvalitetan marketing i pronalaženje tržišta najvažniji za opstanak tradicijskih i umjetničkih obrta. I zato nam je ta ekonomska dimenzija u ovom trenutku najvažnija.

Nadam se da ćemo uz pomoć naših prijatelja iz Prekmurja i Krapine pomoći našim obrtnicima u afirmiranju tradicije, ali i svim Međimurcima u očuvanju kulturnog nasljeđa. - naglasio je Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije na susretu na kojem su određene smjernice za daljnju suradnju kroz kandidiranje zajedničkog projekta na IPA prekograničnom programu Slovenija-Hrvatska.

Gosti iz Prekmurja i Krapine u svojem su obilasku Međimurske županije posjetili i umjetnički obrt "Keramika Vrbanec" iz Mačkovca.