Ceh ugostitelja i turističkih radnika

Gastro izložba "Bajkoviti okusi Međimurja 2013"

230313043Brojnim edukativnim i promotivnim aktivnostima, Udruženje ugostitelja Međimurja nastoji poboljšati ponudu i uslugu kraja “med Murom i Dravom” koje je biranom ponudom jela i pića, te vrhunskom uslugom postalo prepoznatljivo diljem naše domovine. U cilju promoviranja i zaštite starih tradicionalnih jela te njihovog prezentiranja kroz turističku ponudu najsjevernije hrvatske županije, Udruženje ugostitelja Međimurja je uz potporu Turističke zajednice Međimurske županije u petak, 22.ožujka 2013. godine u Restoranu «Prepelica» u Otoku kraj Preloga organiziralo šestu Gastro izložbu – Bajkoviti okusi Međimurja 2013..

Više...

Od dvanaest nadzora nepravilnosti u četiri objekta

fiskalizacijaInspektori Porezne uprave krenuli su u utorak u akciju: njih 328 obavilo je 1108 nadzora diljem Hrvatske kako bi utvrdili jesu li ugostitelji i ostali obveznici fiskalizacije uskladili svoje poslovanje s novim zakonom koji je stupio na snagu od 1. siječnja.

Prema podacima Porezne uprave jučer do 13 sati je na 1108 provedenih nadzora utvrđena 61 nepravilnost, što znači da u prosjeku na tek nešto više od pet posto pregledanih lokacija poduzetnici nisu svoje poslovanje uskladili s novim zakonom.

U Međimurskoj županiji je jučer obavljeno dvanaest  nadzora. Osmero poreznih inspektora  utvrdilo je nepravilnosti u četiri objekta, a prekršitelji imaju rok od dva dana da otklone nepravilnosti. Naime, u petak, 11.siječnja, inspektori će na tim lokacijama ponovo provjeriti situaciju. Druge podatke za sada središnji ured Porezne uprave Ministarstva financija nije dao.


Vodič za pravne i fizičke osobe te poslodavce u ugostiteljstvu i turizmu

UgostiteljstvoU želji da pravnim i fizičkim osobama pomogne da svoje poslovanje usklade s propisima čiju provedbu nadzire, Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je «Vodič za pravne i fizičke osobe te poslodavce u ugostiteljstvu i turizmu». U dokumentu koji možete pronaći na www.inspektorat.hr/dirh12/vodic-ugostiteljstvo-turizam/ dane su sve iz propisa proizašle obveze za pravne i fizičke osobe te poslodavce  koji žele ili već obavljaju ugostiteljsku djelatnost, pružaju usluge u turizmu te pregled svih obveza koje u području radnih odnosa i zaštite na radu imaju poslodavci u spomenutim ali i drugim djelatnostima.
Gastro izložba «Bajkoviti okusi Međimurja 2012.»

Gastro_2012_pozivnicaBrojnim edukativnim i promotivnim aktivnostima, Udruženje ugostitelja Međimurja nastoji poboljšati ponudu i uslugu kraja “med Murom i Dravom” koje je biranom ponudom jela i pića, te vrhunskom uslugom postalo prepoznatljivo diljem naše domovine. U cilju promoviranja i zaštite starih tradicionalnih jela te njihovog prezentiranja kroz turističku ponudu najsjevernije hrvatske županije, Udruženje ugostitelja Međimurja je uz potporu Turističke zajednice Međimurske županije u četvrtak, 05.travnja 2012. godine u Hotelu «Park» u Čakovcu organiziralo petu Gastro izložbu – Bajkoviti okusi Međimurja 2012..

Više...

5. Gastro izložba – Bajkoviti okusi Međimurja

Gastro_2012_pozivnicaU organizaciji Udruženja ugostitelja Međimurja i uz podršku Turističke zajednice Međimurske županije, u Hotelu «Park» u Čakovcu će se u četvrtak, 05. travnja 2012. godine s početkom u 17 sati održati 5. Gastro izložba - Bajkoviti okusi Međimurja.

Organizatori najavljuju predstavljanje desetak renomiranih međimurskih ugostitelja uz čija će se jela degustirati vina poznatih međimurskih vinara okupljenih u Društvu vinogradara i vinara Međimurja «Hortus Croatiae». Ugostiteljima će se pridružiti radionica kolača i sirana, proizvođači bučinog ulja, domaćih likera i rakije, učenici Srednje škole Prelog, barmeni čakovečkih kafića, te predstavnici Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin.

Detalje možete saznati u Udruženju ugostitelja Međimurja ( tel/fax 040 311 465).


Tradicionalna međimurska jela predstavljena varaždinskim gurmanima

Gastro01Na «1. međunarodnoj gastro izložbi autohtonih jela» koja je u organizaciji Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika grada Varaždina 27. listopada održana u prostorima restorana Aquacity u Varaždinu, tradicijska jela Međimurja predstavilo je četvero renomiranih ugostitelja «kraja med Murom i Dravom». Posjetitelji su mogli uživati u mesu z tiblice, turošima, cvirkima, pretepenoj juhi, pretepenim međimurskim štruklima, pečenoj raci i pečenim prepelicama, pečenju v rečici s kalapajsanim krumpirom, rolanoj pisanoj pečenki s hajdinskom kašom…. i vinima međimurskih vinara i vinogradara. Predivan mozaik boja, okusa i mirisa međimurske kuhinje zajedničkim su snagama oblikovali Dragica Horvat, vlasnica restorana «Prepelica» iz Otoka, Branko Blešć, vlasnik restorana «Kristal» iz Čakovca, Mirjana Čanadi, vlasnica pansiona «Ilonka» iz Murskog Središća i Damir Medved, vlasnik kavane «Argentina» iz Kuršanca.

Hrvatski sabor usvojio izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

Na 14. redovnoj sjednici Hrvatskog sabora, održanoj 25. rujna 2009. godine, usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Novim izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN 125/08) definirani su određeni izuzeci koji će omogućiti ugostiteljima, ako se na to odluče, da svojim gostima, pušačima i nepušačima pruže kvalitetniju uslugu te daju mogućnost izbora.

Od dana stupanja na snagu ovih izmjena, odnosno 8 dana od objave u Narodnim novinama, u prijelaznom roku od 6 mjeseci, u svim ugostiteljskim objektima u kojima se isključivo uslužuje piće omogućeno je pušenje tj. konzumacija duhanskih proizvoda, neovisno o veličini objekta, tehničkim uvjetima i sl.

Prostor za pušenje novim izmjenama Zakona definira se na način prostor za pušenje jest potpuno zatvoren prostor koji je fizički odvojen od drugih zatvorenih prostora. U novom prijedlogu Zakona brisane su riječi i posebno uređen isključivo za pušenje iz definicije prostora za pušenje u starom Zakonu, što omogućuje vlasnicima takovih prostora da ih prilagode i urede sukladno svojem poslovanju. Takav prost može se koristiti i za sve druge vrste usluga koje je u njemu moguće obavljati.

Ukoliko ugostitelj želi opremiti i uvesti prostor za pušenje isti mora ispunjavati sljedeće uvjete:

- prostor mora biti uređen tako da iz njega nije moguć protok zraka onečišćenog duhanskim dimom u drugi prostor,

- površina prostora ne smije biti manja od 10m2 ,

- prostor ne smije zauzimati više od 20% ukupne površine javnoga prostora, odnosno 20% površine prostora za usluživanje u ugostiteljskim objektima,

- prostor ne smije biti namijenjen prijelazu u druge prostore,

- u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće.

U prostorima za pušenje moguće je konzumirati hranu i piće, ali nije moguće usluživanje, sukladno pravilima i zakonima koji definiraju ugostiteljsku djelatnost.

Prostor za pušenje moguće je uvesti u svim vrstama ugostiteljskih objekta, a koji su definirani Pravilnikom o razvrstavanju i minimalnim uvjetima ugostiteljskih objekata iz skupina restorani, barovi, catering objekti i objekti jednostavnih usluga. Ukoliko ugostiteljski objekt nije u mogućnosti ispuniti navedene uvijete, a to je prvenstveno uvjet da prost za pušenje mora biti minimalno 10m2, u ugostiteljskom objektu u kojem se isključivo uslužuje piće moguće je cjelokupan prostor proglasiti pušačkim prostorom.

Takav pušački prostor mora ispunjavati sljedeće uvjete:

- prostor mora imati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sat,

- odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor mora se osigurati sustavom za filtriranje,

- prostor mora biti opremljen sredstvima promidžbe spoznaje o štetnosti uporabe duhanskih proizvoda (plakat, leci, naljepnice ili si.),

- u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Pušačkim prostorom mogu se proglasiti svi ugostiteljski objekti, koji isključivo uslužuju piće, te se svojom kvadraturom prostora za usluživanje ne prelaze 49,99m2.

Također ovim izmjenama u krugu zdravstvenih ustanova, za prostor i objekte koji su udaljeni više od 20 metara od ulaza u zgradu zdravstvene ustanove, primjenjivati će se sve odredbe i prava iz ovog zakona.

Nakon stupanja na snagu ovih izmjena, te nakon isteka roka od 6 mjeseci, objekti koji će ispunjavati sve navedene tehničke uvijete morati će ishoditi rješenje koje donosi ministar, a kojim će se verificirati, odnosno ustanoviti da li je prostor za pušenje ili pušački prostor udovoljio svim tehničkim i zakonskim uvjetima. U ovom trenutku nije jasno naznačen način i procedura utvrđivanja zadovoljavanja svih kriterija, koje će rezultirati rješenjem ministra, tako da će se ista definirati u zajedničkoj suradnji sa resornim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi.

Zakon se ne mijenja pod pritiskom, i dalje se čuva javni interes RH, a to je zdravlje, rekao je resorni ministar Darko Milinović koji je zahvalio Cehu ugostitelja HOK-a i Ministarstvu turizma s kojima se radilo na izmjenama. Izmjenama se pooštrava i mogućnost reklamiranja duhana i duhanskih proizvoda na način da se ono zabranjuje u prostorima gdje se prodaje duhan, dodao je Milinović,te naglasio kako zabrana pušenja i dalje ostaje za restorane, bolnice, škole, aerodrome.

U slučaju da imate dodatnih pitanja kontaktirajte Udruženje ugostitelja Međimurja tel/fax 040 311 465