HZZ aktivirao mjere za poticanje zapošljavanja

HZZ_CakovecZavod za zapošljavanje aktivirao je mjere za poticanje zapošljavanja u 2012. te je pozvao poslodavce da predaju zahtjeve ako žele zaposliti nezaposlene iz njihove evidencije. Ove će godine HZZ ( www.hzz.hr ) za potpore zapošljavanju, programe za doškolovanje, usavršavanje i javne radove izdvojiti oko 350 milijuna kuna, što je 60 milijuna kuna više nego lani. Sada se za subvencije zapošljavanja mogu kvalificirati gotovo svi mladi bez radnog iskustva, stariji od 50 godina ako su na burzi šest mjeseci te osobe koje dulje od godinu dana ne mogu naći posao neovisno o dobi. Potpore se ne odobravaju za zanimanja ili zvanja čije je prosječno trajanje nezaposlenosti pojedine županije kraće od šest mjeseci.

Poduzetnici koji zaposle mlade bez radnog staža mogu dobiti od 9.700 do 31.000 kuna potpore, ovisno o stručnoj spremi, a za starije od 50 godina od 11.000 do 36.000.

 Šest mjera za koje se može dobiti državni novac

1. Potpore za zapošljavanje - novac dobivaju tvrtke koje zaposle nezaposlene s burze, mlade bez radnog iskustva, starije ( iznad 50 godina), osobe s invaliditetom, dugotrajno nezaposlene ( na evidenciji dulje od 12 mjeseci) ili posebne skupine nezaposlenih ( branitelji, samohrani roditelji, liječeni ovisnici …).

2. Potpore za samozapošljavanje - od 18 do 24 tisuće kuna dobiju nezaposleni koji pokreću vlastiti biznis ako su najmanje 6 mjeseci bez posla.

3. Potpore za usavršavanje -za radnike kojima prijeti gubitak posla ili posao onima koji nemaju tražene kvalifikacije.

4. Obrazovanje nezaposlenih - za sve nezaposlene, da bi se povećala njihova zapošljivost, ovisno o interesu koje je iskazano na tržištu rada.

5. Stručno osposobljavanje - za osobe koje moraju imati stručni ispit ili prethodno iskustvo, nema zasnivanja radnog odnosa.

6. Javni radovi - za poslove u društveno korisnom radu tražitelj mora osigurati od 15 do 25 posto sredstava.