Ministar Maras razgovarao s međimurskim obrtnicima

DSC01405Međimursku županiju jučer je posjetio ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras sa svojim suradnicima. U pratnji najviših županijskih dužnosnika, na početku svog boravka, u Goričanu je otvorio Edukativnu radionicu o razvoju gospodarstva u sklopu projekta IPA Mađarska – Hrvatska, te je obišao tvrtke Meiso i Dohomont. S međimurskim poduzetnicima i obrtnicima na okruglom stolu u Čakovcu, ministar je razgovarao o aktualnim temama vezanima uz resor kojim se bavi njegovo ministarstvo - poduzetničkim zonama te mjerama za poticanje razvoja, odnosno konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.


Od travnja natječaji za bespovratna sredstva

DSC01402Ministar je najavio kako će u travnju biti objavljeni prvi natječaji za bespovratna sredstva koja će Ministarstvo plasirati poduzetnicima. Istaknuo je da je politika Vlade poticanje isključivo malih i srednjih poduzeća na razini horizontalnih potpora, a u cilju poboljšanja konkurentnosti, efikasnosti i zapošljavanja što većeg broja ljudi. Naglasak će biti na podupiranju izvoznika.

Poručujem izvoznicima da će im HBOR biti na raspolaganju i da će financirati izvozne programe. Razradit ćemo i modele financiranja nekih naručitelja iz drugih zemalja, naravno s adekvatnim garancijama naših proizvoda, te na taj način podupirati izvoz – najavio je Maras.

Tko izdaje račun mora biti siguran da će taj račun i naplatiti

U zadnje tri godine u Hrvatskoj se ugasilo čak 15.000 obrta. Velik dio njih nestao je sa tržišta zbog nemogućnosti naplate svojih proizvoda i usluga. Ministar Maras svjestan je problema.

- Zakon o obrtu ove će se godine dijelom izmijeniti, ali moramo biti svjesni da Vlada želi raditi tako da onaj tko preuzima obvezu za nju i odgovara. Isto tako, onaj tko izdaje račun mora biti siguran da će taj račun i naplatiti. Obrtnicima je najvažnije da mogu naplatiti ono što su prodali. Kada budu sigurni u naplatu, neće biti nikakvih problema oko drugih stvari – kazao je ministar Maras najavivši uvođenje reda na tržište i lakši pristup obrtnim sredstvima.