Aktivnosti

Osnovnoškolci posjetili obrtničke radionice

PedikerObrtnička komora Međimurske županije u suradnji s međimurskim obrtnicima i osnovnim školama, tijekom cijele školske godine nizom aktivnosti provodi promociju obrtničkih zanimanja. Tako su 22. i 23. svibnja učenici sedmih i osmih razreda koji su pokazali interes za upis u srednje strukovne škole organizirano posjetili radionice međimurskih majstora, te se upoznali s djelatnostima koje ih zanimaju. U dva su se dana učenici upoznali sa deficitarnim zanimanjima pediker, stolar, bravar, strojobravar, tokar, autoelektričar i zidar.
U projektu su sudjelovali Stjepan Vrhar ( «Metal dekor» Ivanovec, zanimanja bravar, strojobravar, tokar), Nikolina Makovec («Beate relax» Šenkovec, zanimanja pediker i kozmetičar), Dubravko Horvat («Autoelektrika» Nedelišće, zanimanje autoelektričar), Vladimir Trstenjak («Tek-ton» Šenkovec, zanimanje zidar), Ivan Dugan («Stolarija Dugan» Nedelišće, zanimanje stolar),  Kristijan Štampar («Bravarija Štampar» Prelog, zanimanja bravar i strojobravar) i Miljenko Čemerika («Autoelektrika No1» Palinovec, autoelektričar).

Na probleme s naučnicima reagirati odmah

Nezainteresiranost, pomanjkanje motivacije i izbjegavanje odgovornosti postali su sastavni dio školske svakodnevnice hrvatskih srednjoškolaca. Osobito je to vidljivo kod učenika trogodišnjih strukovnih škola koji sve češće izostaju s prakse i ne poštuju pravila ponašanja u radionici; a sve su češći i raskidi ugovora o naukovanju i promjene mjesta obavljanja praktičnog dijela naukovanja.
Sve češće se događa i da naučnici raskidaju i sklapaju ugovore o naukovanju bez znanja Obrtničke komore Međimurske županije i stručnog učitelja, pa čak i bez znanja roditelja. S obzirom da bez valjane dokumentacije i valjanih ugovora o naukovanju, učenici završnih razreda neće moći pristupiti završnom ispitu, apeliramo na obrtnike licenciranih radionica da prije svake promjene ugovora o naukovanju ( raskid, ovjeravanje novog ugovora ), ili bilo kakvih drugih problema s naučnicima reagiraju odmah, te o ne pohađanju, lošem ponašanju, ili bilo kojem drugom problemu u obavljanju poslova i radnih zadaća odmah obavijeste školskog pedagoga, ili stručnog suradnika za obrazovanje u Obrtničkoj komori