Gastro izložba «Bajkoviti okusi Međimurja 2012.»

Gastro_2012_pozivnicaBrojnim edukativnim i promotivnim aktivnostima, Udruženje ugostitelja Međimurja nastoji poboljšati ponudu i uslugu kraja “med Murom i Dravom” koje je biranom ponudom jela i pića, te vrhunskom uslugom postalo prepoznatljivo diljem naše domovine. U cilju promoviranja i zaštite starih tradicionalnih jela te njihovog prezentiranja kroz turističku ponudu najsjevernije hrvatske županije, Udruženje ugostitelja Međimurja je uz potporu Turističke zajednice Međimurske županije u četvrtak, 05.travnja 2012. godine u Hotelu «Park» u Čakovcu organiziralo petu Gastro izložbu – Bajkoviti okusi Međimurja 2012..

  • Prva Gastro izložba Međimurja 2008. godine bila je rezultat naših nastojanja da

budemo prepoznatljivi i turistički atraktivniji svima onima koji žele uživati u mirisima i okusima tradicionalnih međimurskih jela i vrhunskih međimurskih vina. Danas, pet godina kasnije možemo sa sigurnošću reći da smo uspjeli u našoj nakani, postali smo prepoznatljivi i mi kao struka i specijaliteti međimurske kuhinje, a pravu ekspanziju na domaćem tržištu doživljavaju vina međimurskih vinara i domaće koščično (bučino) ulje. - istaknula je Dragica Horvat, predsjednica Udruženja ugostitelja Međimurja prilikom svečanog otvorenja manifestacije boja, okusa i mirisa tradicionalne međimurske kuhinje, na kojoj su svoje specijalitete predstavili Gradska kavana “Lovac” iz Preloga, Restoran “Prepelica” iz Otoka, Restoran “Kristal” iz Čakovca, Restoran “Međimurski dvori” iz Lopatinca, Restoran “Mamica” iz Pušćina, Restoran “Lovački dvori” iz Čakovca, Hotel “Park” Čakovec i Kavana “Argentina” iz Kuršanca.


 

Svaki od ugostitelja u svom je prikazanom meniju trebao imati barem jedno jelo u kojem je upotrijebljeno domaće međimursko koščično (bučino) ulje, što je kuharima bio pravi izazov, pa su se na izložbenim stolovima mogli probati od sira s vrhnjem i bučinim uljem, juha, umaka i mesnih varijacija s bučinim košticama do vrlo kreativnih sladoleda i kolača.

Ugostiteljima su se degustacijom vina pridružili Društvo vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae”, Radionica kolača “Monika” iz Ivanovca ponudila je torte i tradicionalne međimurske kolače, a Myrtillus iz Šenkovca domaće likere i rakije. Predstavila se i Sirana “Opor” OPG-a Zadravec iz Oporovca i Uljara “Tkalec” iz Šenkovca. Tu su bile i mlade ugostiteljske snage, učenici Srednje škole Prelog koji su demonstrirali flambiranje jela i pripremanje koktela, barmeni čakovečkog kafića “Arcus” i Restorana “Mamica” iz Pušćina. Ukupni dojam upotpunili su suveniri Domaće radinosti “Horvat” iz Mačkovca.

Domaćim snagama pridružile su se i kolege iz Udruženja hrvatskih ugostitelja i turističkih djelatnika Varaždin predstavljanjem domaćih i morskih specijaliteta.

Gastro izložba - Bajkoviti okusi Međimurja 2012. imala je i humanitarni karakter za što su se pobrinuli članovi Rotary cluba Čakovec, Lions cluba Zrinski Čakovec i Inner wheel kluba Čakovec, koji su novac za kupnju ulaznica prenamijenili za pomoć u školovanju slijepe djevojčice.

Pogledajte cijelu galeriju