Ceh trgovine

Novi uvjeti sezonskih sniženja

snizenjePravilnikom o uvjetima  i načinu provođenja sezonskog sniženja od 16. prosinca 2015. opisani se uvjeti i način provođenja sezonskog sniženja koje je omogućeno dva puta godišnje. Prodaja proizvoda i usluga po cijenama nižim od cijena u redovnoj prodaji smatra se posebnim oblikom prodaje. Takav način prodaje obuhvaća između ostalog akcijsku prodaju, sezonsko sniženje, rasprodaju, popust, prodaju proizvoda s greškom i prodaju proizvoda kojima istječe rok uporabe. Prilikom obavljanja posebnog oblika prodaje, trgovac je dužan istaknuti cijenu u redovnoj prodaji i cijenu tijekom trajanja posebnog oblika prodaje.  Ako trgovac, kao poseban uvjet prodaje, odobrava popust za pojedine proizvode, tada je trgovac dužan jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti cijenu, kao što se ističe prilikom posebnih oblika prodaje.
  • Zimsko sezonsko sniženje započinje od 27. prosinca.
  • Ljetno sezonsko sniženje započinje od 1. srpnja.
    Više...

Ceh trgovine o Nacrtu prijedloga o zaštiti potrošača

trgovina_3Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore na telefonskoj sjednici 22. siječnja razmatrao je Nacrt prijedloga Zakona o zaštiti potrošača, za koji je Ministarstvo gospodarstva otvorilo savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić rekao je da su novost u Nacrtu prijedloga zakona odredbe koje reguliraju posebne oblike prodaje (sezonsko sniženje, rasprodaja, akcija) i odredbe kojima se reguliraju ugovori o radu na daljinu i izvan prostorija.

Naime, u članku 20. Nacrta stoji da se sezonska sniženja mogu odvijati samo dva puta godišnje, i to od 1. do 15 siječnja te 1. do 15. srpnja. U Cehu smatraju da ograničenje na ta dva razdoblja nikako ne može biti prihvatljivo za različite poslovne djelatnosti. Primjerice, ljetno sniženje za prodaju klima uređaja nikako ne može biti početkom srpnja.

Više...

Zabrana izlaganja cigareta

zabrana_izlaganja_cigaretaPrema usvojenim Izmjenama i dopunama Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN. 94/2013 od 22.7.2013.) trgovci, koji prodaju cigarete, imaju kratko vrijeme za prilagodbu, jer će se nove odredbe zakona početi primjenjivati od 22. rujna, dakle dva mjeseca nakon što zakon stupi na snagu.

Ovim izmjenama i dopunama, Vlada RH i dalje pooštrava smanjenje prodaje duhanskih proizvoda pa se tako zabranjuje svaka izravna i neizravna promidžba duhanskih proizvoda, što pak znači da se zabranjuje izlaganje pojedinačnih pakiranja cigareta i ostalih duhanskih proizvoda na vidljivim pozicijama na prodajnim mjestima.

Više...

Dodijeljene donirane fiskalne blagajne

fiskalna_blagajnaZahvaljujući donaciji tvrtke Philip Morris Zagreb, u područnim obrtničkim komorama diljem Hrvatske  podijeljeno je 200 fiskalnih blagajni ( po 10 u svakoj područnoj obrtničkoj komori) namijenjenih malim trgovcima u cilju pomoći u provedbi zakonske obveze fiskalizacije. Nakon objave poziva Hrvatske obrtničke komore, u Obrtničku komoru Međimurske županije prijavilo se 14 članova Komore, od toga 9 kojima je pretežita djelatnost trgovina i još 5 koji imaju registriranu i trgovinu.

 Komisija za dodjelu fiskalnih blagajni, temeljem kriterija određenih na nivou Hrvatske obrtničke komore, fiskalne blagajne dodijelila je Trgovini “Sport” Mladena Kovača iz Preloga; Trgovini “As” Ljiljane Fabić iz Donje Dubrave; TO “Uzor” Dejana Borovića iz Donjeg Pustakovca; BMF, Franje Božaka iz Strahoninca; TO “Prima-D” Dušana Srake iz Otoka; Samoposlugi “Dika” Mirjane Radiković iz Krištanovca; Trgovini “Ceker-M” Vladimira Maleka iz Goričana; Trgovini “Carmen” Karmen Kiš iz Preloga;  Trgovini “Antolović”  Kristijana Antolovića iz Vratišinca i obrtu “Keramika Fajgl” Sandre Fajgl-Herman iz Zasadbrega.

 

Dodjela 40 fiskalnih blagajni malim trgovcima s područja Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije, danas je održana u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije.


Philip Morris malim trgovcima donira 200 fiskalnih blagajni

fiskalizacijaTvrtka Philip Morris Zagreb je donacijom Hrvatskoj obrtničkoj komori omogućila nabavu 200 fiskalnih blagajni namijenjenih malim trgovcima u cilju pomoći u provedbi zakonske obveze fiskalizacije. Svaka područna obrtnička komora dobiva jednak broj blagajni (10 komada), a podjela će se dalje, po županijama provoditi temeljem odluke svake pojedine područne obrtničke komore.

Zainteresirani za donaciju trebaju popuniti obrazac za prijavu, te se pismeno, faksom ili mailom prijaviti u Obrtničku komoru Međimurske županije, Ivana Gorana Kovačića 4, Čakovec, tel./fax.: 040 311 515 , e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Rok za podnošenje prijava je petak, 08.ožujak 2013. godine.

Prijavnica

Detalje saznajte na www.hok.hr .


HACCP vodič za trgovine

haccp_logoKako je bilo predviđeno u Zakonu o hrani NN 46/07 i Pravilniku o higijeni hrane NN 99/07, do 1. siječnja 2009. godine bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s odredbama navedenih propisa. U suradnji Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, izrađeni su Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič - praktična provedba HACCP sustava za trgovinu. Vodiči su pozitivno procijenjeni od strane Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te se smatraju nacionalnim vodičima, koji su primjenjivi u sektoru trgovine.


Detalji… http://www.hok.hr/cro/cehovi/haccp_trgovina

Ceh trgovine zabrinut padom prometa

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK), potaknut mnogobrojnim reakcijama svojih članova s terena, izražava zabrinutost za malu obrtničku trgovinu, zbog stupanja na snagu odredbe o zabrani rada nedjeljom te podataka o padu prometa u maloprodaji, zabilježenih u posljednjem kvartalu 2008. godine, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Ceha, održanoj u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

detalji ..


Trgovci samostalno određuju radno vrijeme trgovina

Potaknuti upitima obrtnika, a vezano uz propise kojima je regulirano pitanje rada trgovina blagdanom, podsjećamo da je Odlukom Ustavnog suda od 19. lipnja u Zakonu o trgovini ukinut je veći dio odredbi o zabrani rada nedjeljom i blagdanom, čime trgovac samostalno određuje radno vrijeme trgovine, u skladu sa zakonima.Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, propisuje načelo da se u dane blagdana ne radi, no ovim Zakonom ne propisuju se nadzorne odredbe i kaznene mjere za one trgovce koji na blagdane rade.Trgovine su dužne jasno, vidljivo i čitljivo istaknuti radno vrijeme na ulazu u prodavaonicu i pridržavati se tog radnog vremena. Stoga na blagdane trgovine mogu raditi ako su trgovci donijeli odluku o takvom radnom vremenu te takvo radno vrijeme istaknuli na ulazu u prodavaonicu.