Ceh graditeljstva

Prijenos obveze plaćanja PDV-a na naručitelje građevinskih usluga

gradiliste1. srpnja nastupile su promjene u Zakonu o PDV-u (NN 73/13), koje se odnose na način obračuna usluga u graditeljstvu. 

Novost koja se odnosi na izvođače građevinskih radova - uslužne građevine jest ta da mogu prenijeti poreznu obvezu za PDV (reverse charge) na investitora – naručitelja radova, ako je i on u sustavu PDV-a. U svojem izlaznom računu (obračunskoj situaciji) neće iskazati obračunani PDV nego će uslužni graditelj iskazati samo neto-vrijednost radova, uz napomenu na računu „prijenos porezne obveze sukladno čl. 75. st. 3.a) i čl. 79. st. 7. Zakona o PDV-u“.

Više...

Obnavljanje suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja

licence_za_graditeljeMinistarstvo graditeljstva i prostornog uređenja obavještava izvođače da suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja koje su izdane u 2007. godini uskoro prestaju važiti te da će se brisati iz registra izdanih suglasnosti koji se vodi na službenim web stranicama Ministarstva (www.mgipu.hr).

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja stoga poziva izvođače kojima suglasnosti za obavljanje djelatnosti građenja uskoro prestaju važiti da na vrijeme podnesu zahtjev za produljenje važenja suglasnosti kako ne bi došlo do prekida u njihovu poslovanju. Odredbom Zakona o arhitektonskim i inženjerskim poslovima i djelatnostima u prostornom uređenju i gradnji propisano je da se zahtjev za produženje važenja suglasnosti podnosi najranije godinu dana, a najkasnije šest mjeseci prije isteka roka važenja suglasnosti.

Više...

"Energetska efikasnost u zgradarstvu", poslovni razgovori (matchmaking) u sklopu sajma "Hauslbauer" (tehnologije u zgradarstvu i građenje) - Graz, 02. veljače 2012.

Green-TechnologyHrvatska obrtnička komora, u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatsko – austrijskom trgovinskom komorom za obrtnike koji se bave graditeljstvom, ali i ostalim srodnim zanimanjima organizira jednodnevni posjet sajmu „Hauslbauermesse Graz“ koji je najveći sajam graditeljstva u južnoj Austriji. U sklopu navedenog sajma, održat će se poslovni susreti (matchmaking) između hrvatskih obrtnika i tvrtki te austrijskih tvrtki koje posluju na području: solarnih/fotonaponskih tehnologija, izolacije, grijanja/hlađenja/ventilacije, rekuperacije topline, biomase te upravljanja otpadnim vodama. Poslovni susreti održat će se 2. veljače 2012., 13-17 sati u Messecongress Graz, Messeplatz 1, 8010 Graz, sajam Hauslbauer. Obilazak sajma planiran je u prijepodnevnim satima, a poslovni razgovori će početi u 13 sati i trajati do 17 sati. Kako bi bili u mogućnosti organizirati prijevoz autobusom za sudionike poslovnih razgovora na sajmu u Grazu, potrebno je da nam se zainteresirani obrtnici jave što prije, kako bi imali vremena organizirati najpovoljniji prijevoz.

Više...